Wikipedia Vampirler Gerçek Mi? Are vampires real wikipedia?
Wikipedia Vampirler Gerçek Mi? Are vampires real wikipedia?
Vampirler, yaşayanların hayati özünü (genellikle kan şeklinde) beslenerek yaşayan mitolojik yaratıklardır. Avrupa folklorunda, vampirler öldükten sonra dirilen ve sevdiklerini ziyaret eden veya yaşadıkları mahallede bela veya ölümlere neden olan varlıklardır.
Kefen giyerler ve genellikle şişman ve kızarmış veya koyu renkli olarak tanımlanırlar, bu da 19. yüzyılın başlarında ortaya çıkan bugünkü solgun, zayıf vampirden çok farklıdır. Vampir benzeri varlıklar dünyanın birçok kültüründe kaydedilmiştir; vampir terimi, Batı Avrupa'da Güneydoğu ve Doğu Avrupa'da var olan bir halk inancının 18. yüzyılda rapor edilmesinden sonra popülerleşmiştir.
Güneydoğu Avrupa'daki yerel varyantlar da farklı isimlerle bilinirdi, örneğin Arnavutluk'ta shtriga, Yunanistan'da vrykolakas ve Romanya'da strigoi, İtalyanca 'Strega' ile eş anlamlıdır, cadı anlamına gelir. Modern zamanlarda, vampir genellikle kurgusal bir varlık olarak kabul edilir, ancak bazı kültürlerde benzer vampirik yaratıklara (örneğin chupacabra) olan inanç hala devam etmektedir.
Eski zamanlarda insanların ölümün ardından vücudun çürüme sürecini bilmemesi ve bunu rasyonelleştirmeye çalışması nedeniyle vampir figürünün yaratıldığı ileri sürülmüştür. Porfiriya, 1985'te vampirizm efsaneleriyle bağlantılı hale getirildi ve çok fazla medya ilgisi gördü, ancak daha sonra büyük ölçüde çürütüldü.
Modern kurgunun karizmatik ve sofistike vampiri, 1819'da İngiliz yazar John Polidori'nin "The Vampyre" adlı eserinin yayınlanmasıyla doğdu; hikaye çok başarılıydı ve 19. yüzyılın erken dönemindeki en etkili vampir eseriydi. Bram Stoker'ın 1897 tarihli romanı Drakula, modern vampir efsanesinin temelini oluşturan ve korku türünde baskın bir figür haline gelen unutulmaz bir vampir romanıdır.
Peki vampirler gerçekten var mı? Bu sorunun cevabı karmaşıktır - ama kesinlikle hayır değildir. Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde, bazı insanlar öldükten sonra vampir olarak adlandırıldı, çünkü kasabalılar onların mezarlarından salgın yaymaya devam ettiklerine inanıyordu. Onlar kazıldı, ölmemiş olarak işaretlendi ve küle yakıldı.
Ayrıca kendilerini vampir olarak tanımlayan bazı insanlar da vardır. Ve evet, kan içerler. Enerji vampirleri de vardır, "What We Do in the Shadows" dizisinden Colin Robinson (Mark Proksch) gibi duygusal olarak tüketen sıkıcı insanlar.
Vampirlere daha iyi anlamak için, bu ilgi çekici yaratıkların arkasındaki tarihi de bilmek gerekir. Vampirleri bulabileceğiniz yerler de ilginizi çekebilir (ipucu: Transilvanya değil) ve ayrıca filmlerde, TV şovlarında ve kitaplarda en tanınmış vampirleri de öğrenebilirsiniz. O halde sarımsak alın ve başlayalım.
Vampirlerin Tarihi?
Vampir gibi yaratıkların insan kanıyla beslendiği fikri binlerce yıldır var ve ilk olarak Doğu Avrupa'da yerleşti, Texas State Üniversitesi'nde din bilimleri profesörü Joseph Laycock'a göre. Ve vampir folkloru gerçekten yeni değilken, "vampir" kelimesi öyledir, Laycock TODAY.com'a anlatıyor.
İngilizce'de 'vampir' kelimesinin ilk örneği aslında 1700'lerden ve fiyat arttırma yapan tüccarları tanımlamak için kullanılıyor" diyor Laycock. 1819'da, vampirler daha popüler hale geldi, John William Polidori Lord Byron'un hikayesinden esinlenerek "The Vampyre" adlı kurgusal bir hikaye yazdı. Bu türün ilk örneği olan bu hikaye, vampirleri aristokratik ve baştan çıkarıcı yapar, Byron'a benzeyen bir şekilde.
Neredeyse 80 yıl sonra, Bram Stoker şimdi ikonik olan kitabı "Drakula"yı yayınladı. Kanlı savaşa susamış gerçek hayattaki Rumen prensi Vlad the Impaler'e dayanan Stoker'ın Kont Drakula'sı, Byron'un seksi, kadın düşkünü vampirinden çok farklıdır.