Süper Kupa maçı iptal, TFF Başkanı Büyükekşi’nin istifası gündemde

Süper Kupa maçı iptal, TFF Başkanı Büyükekşi’nin istifası gündemde

Türk futbolu, Suudi Arabistan’da yaşanan Süper Kupa kriziyle sarsıldı. Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanması beklenen maç, ev sahibi ülkenin Atatürk pankartı ve formalarına izin vermemesi nedeniyle iptal edildi. İki takım da maça çıkmayarak ülkeyi terk etti. Stadyumda ise Türk Milli Marşı ıslıklandı. Bu skandalın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin istifasını talep etti.

Olay, 29 Aralık 2023 Cuma akşamı Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da bulunan Al-Awwal Park Stadyumu’nda meydana geldi. Süper Lig şampiyonu Galatasaray ile Türkiye Kupası şampiyonu Fenerbahçe arasında oynanacak olan Süper Kupa maçı için iki takım da stadyuma geldi. Ancak maçtan kısa bir süre önce, Suudi Arabistan yönetiminin, iki takımın da Atatürk’ün resminin bulunduğu formalarla ve pankartlarla sahaya çıkmasına izin vermediği ortaya çıktı. Bu duruma tepki gösteren iki takım da maça çıkmama kararı aldı. Stadyumda bulunan Türk taraftarlar da protesto gösterileri yaptı. Bu sırada, stadyum hoparlörlerinden Türk Milli Marşı çalındı ancak marş, Suudi Arabistanlı taraftarlar tarafından ıslıklandı.

Galatasaray Fenerbahçe Maçı Hangi Kanalda?
Trendyol Süper Lig’in 18. haftasında Fenerbahçe, Galatasaray ile karşı karşıya gelecek

Yaşanan bu skandal, Türk futbol camiasında büyük yankı uyandırdı. Oda Tv’nin haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, TFF Başkanı Büyükekşi’yi telefonla arayarak, Süper Kupa maçının Suudi Arabistan’da oynanmasına izin veren karardan dolayı istifasını istedi. Erdoğan, ayrıca, Suudi Arabistan yönetimine de sert tepki göstererek, bu olayın diplomatik bir krize yol açabileceğini söyledi.

TFF Başkanı Büyükekşi ise, istifa kararı almadığını ancak Cumhurbaşkanı’nın talimatları doğrultusunda hareket edeceğini belirtti. Büyükekşi, Süper Kupa maçının Suudi Arabistan’da oynanmasının, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek için alınmış bir karar olduğunu ancak Suudi Arabistan yönetiminin bu karara saygı duymadığını ifade etti. Büyükekşi, ayrıca, iki takımı ve taraftarları da maça çıkmama kararından dolayı kutladığını söyledi.

Büyükekşi, son dönemde Türk futbolunda yaşanan diğer olaylarla ilgili de konuştu. Geçtiğimiz hafta, Ankaragücü Başkanı Faruk Koca’nın, hakem Halil Umut Meler’e yumruk atması sonucu liglerin süresiz ertelenmesi kararını savundu. Büyükekşi, "Bu saldırı, Türk futbolu adına utanç verici bir olaydır. Hakemlerimiz de insan ve hata yapabilirler. Ama bu, onlara şiddet uygulamak için bir bahane olamaz. Artık yeter diyoruz. Türk futbolunun marka değerini düşürmeyelim, dünyaya rezil olmayalım" dedi.

Büyükekşi, hakem Meler’e yapılan saldırı sonrası, saldırgan Koca için "Aslında iyi insandır, böyle bir şey yapmazdı" şeklindeki sözlerinin de yanlış anlaşıldığını belirtti. Büyükekşi, "Ben, olayın şokunu yaşayan bir insanın psikolojisini anlatmaya çalıştım. Ama bazıları bunu, saldırganı savunmak olarak yorumladı. Ben, hiçbir zaman şiddeti savunmadım ve savunmam da. Hakemlerimizin yanındayız ve onları koruyacağız" dedi.

Araplar Neden Atatürk’ü Sevmez Sebebi Nedir?
Araplar, atatürk’ün kurduğu cumhuriyetin laik, milliyetçi ve modern bir devlet olmasından rahatsız olmuşlardır.

Türk futbolunda yaşanan bu gelişmeler, Süper Kupa maçının ne zaman ve nerede oynanacağı sorusunu da gündeme getirdi. TFF, henüz bu konuda resmi bir açıklama yapmadı. Ancak, fikstür yoğunluğu ve EURO 2024 turnuvası nedeniyle, Süper Kupa maçının ileri bir tarihe ertelenmesi veya tamamen iptal edilmesi ihtimali bulunuyor.