Sarp Kuray kimdir, gençliği? Sarp Kuray Dev-Genç ilişkisi nedir?

Sarp Kuray kimdir, gençliği? Sarp Kuray Dev-Genç ilişkisi nedir?
Sarp Kuray kimdir, gençliği? Sarp Kuray Dev-Genç ilişkisi nedir?

Sarp Kuray kimdir, gençliği? Sarp Kuray Dev-Genç ilişkisi nedir?

1945 yılında Sinop'un Boyabat ilçesinde dünyaya gelen Sarp Kuray, Türkiye'nin yakın tarihine damgasını vuran isimlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Babası, eski Ankara valilerinden Enver Kuray ve dayısı, Yassıada savcılarından Ömer Egesel olan Kuray, hukuk ve askeri eğitim alarak hayatının ilk adımlarını atmıştır.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni takiben Deniz Harp Okulu'ndan 1967 yılında mezun olan Kuray, iki yıl sonra, 1969'da, deniz teğmeni rütbesiyle ordudan emekli edilmiştir.

Siyasi hareketliliğin yoğun olduğu dönemlerde, Dev-Genç eylemlerinde aktif rol alan Kuray, 12 Mart 1971 Muhtırası sonrasında yaşanan politik gelişmelerin ortasında bulmuştur kendini. 83 sanıklı Deniz Subayları davasında tutuklanarak idam istemiyle yargılanmış ve dört yıl hapis hayatı yaşamıştır. Bu süreçte 24 yıl hapis cezasına çarptırılan Kuray, 1974'teki Genel Af ile serbest bırakılmıştır.

Sarp Kuray kimdir, gençliği? Sarp Kuray Dev-Genç ilişkisi nedir?

Yurt dışına çıkarak politik faaliyetlerine devam eden Kuray, Partizan Yolu/16 Haziran Hareketi adlı örgütü kurmuş ve 1988 yılına kadar bu örgütün liderliğini yapmıştır. Türkiye'ye dönüş yaptıktan sonra kültürel alanda da etkin olmuş ve Ankara Sanat Tiyatrosu'nun kurucuları arasında yer almıştır.

2008 yılında, Eşber Yağmurdereli, Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Ömer Gürcan gibi isimlerle birlikte "16 Haziran Hareketi" üyeleri olarak Sosyaldemokrat Halk Partisi'ne (SHP) katılan Kuray, aynı yıl içerisinde SHP Parti Meclisi üyeliğine seçilmiştir.

Nur Sürer kaç yaşında, gençliği, nereli?
Nur Sürer kaç yaşında, gençliği, nereli? Türk sinemasının usta isimlerinden biri olan ve 1954 yılında Bursa’da dünyaya gelen sanatçı, Türk ve Balkan kökenli bir ailenin çocuğu olarak çok kültürlü bir mirasa sahiptir. Sanatçının hayatı, zengin bir kültürel mozaik ve renkli bir kariyerle doludur. Bursa Anadolu Kız Lisesi’nde tamamladığı eğitiminin ardından,

Ancak, 2009 yılında, geçmişteki politik faaliyetleri nedeniyle müebbet hapis cezasına çarptırılan Kuray, cezasının infazı için teslim olmuş ve polis tarafından tutuklanarak cezaevine konulmuştur. Müebbet hapis cezası, yirmi yıllık ceza süresinin on yılda infaz edilmesi ve Kuray'ın daha önce üç yıl cezaevinde geçirdiği süre göz önünde bulundurularak yedi yıl hapis cezasına indirilmiştir.

28 Kasım 2016 tarihinde tahliye edilen Sarp Kuray, Türkiye'nin siyasi ve kültürel hayatında önemli bir figür olarak anılmaya devam etmektedir. Yaşadığı zorluklara rağmen, idealleri uğruna mücadele etmiş ve bu yolda önemli fedakarlıklar yapmış bir isim olarak tarihe geçmiştir.