Sağlık Bakanı Koca’dan kış hastalıkları ve aşı uyarısı

Sağlık Bakanı Koca’dan kış hastalıkları ve aşı uyarısı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kış mevsimiyle birlikte artan solunum yolu enfeksiyonları, hastane yatışları ve aşılanma konularında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Koca, risk grubundaki vatandaşlara aşı yaptırmaları çağrısında bulundu.

Kabine toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son günlerde hemen herkesin ya kendisini ya bir tanıdığını yataklara düşüren salgın sonrası hastanelerdeki yatış oranının arttığını belirtti. Yoğun bakım yataklarında doluluk oranının geçen yıla göre yükselerek yüzde 72’yi bulduğunu ifade eden Bakan Koca, risk grubundaki vatandaşlara aşı yaptırmaları gerektiğini vurguladı.

Bakan Koca, kış mevsiminde görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarının en sık nedenlerinin grip, RSV ve Kovid olduğunu söyledi. Bu hastalıklardan korunmak için basit tedbirler alınması, şikayetleri uzayanların aile hekimlerine başvurması, enfeksiyon taşıyan veya belirtisi olan kişilerden uzak durulması ve maske kullanılması gerektiğini hatırlattı. Ayrıca hijyen, bol sıvı tüketimi ve beslenmeye dikkat edilmesi tavsiyesinde bulundu.

Bakan Koca, hastanelerde yer sıkıntısı olup olmadığına ilişkin soruya ise şöyle cevap verdi: “Hastanelerde servis yatağı doluluk oranımız ortalama yüzde 65, yani servis yataklarında bir sorunumuz yok. Yoğun bakım yataklarında ise doluluk oranı yaklaşık yüzde 72, yani geçen yıla göre bir miktar artış var. İstanbul’da ise yoğun bakım doluluk oranı yaklaşık yüzde 83, yani en fazla artışın olduğu il İstanbul. İstanbul’daki bu artıştan dolayı yatak sayılarını artırarak, sağlık çalışanlarımızın da yoğun çabalarıyla bu süreci sorunsuz atlatmaya çalışıyoruz.”

Üç virüs Türkiye’yi vurdu: Hastaneler ve aciller doldu taştı
Türkiye’de son günlerde artan üst solunum yolu şikâyetleri nedeniyle hastaneler ve aciller dolup taştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Prof. Dr. Ateş Kara, 3 farklı virüsün etkili olduğu yeni salgınla ilgili açıklama yaptı. Sağlık Bakanı Koca: ”Üç ana faktör etkili” Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Prof.

Bakan Koca, aşılanma konusunda da önemli açıklamalarda bulundu. Aşı tereddütü veya aşı kararsızlığı olarak tanımlanan aşı hizmetlerinin varlığına rağmen aşıların kabulünde gecikme veya reddetme durumunun dünyada ve Türkiye’de arttığını belirten Bakan Koca, bunun aşı ile önlenebilir hastalıkların kontrolünü zorlaştırdığını ve salgın riskini artırdığını söyledi. Bakan Koca, aşıların insan sağlığına zararlı olduğu, aşı üreten firmaların para kaygısı taşıdığı veya doğal yollarla da bu hastalıklardan korunmanın mümkün olduğu gibi iddiaların bilimsel dayanağı olmadığını vurguladı. Bakan Koca, aşıların bireyin sağlık hakkının temel bir bileşeni olduğunu ve koruyucu hekimliğin en başarılı önlemlerinden biri olduğunu ifade etti. Bakan Koca, aşı ile önlenebilir hastalıkların ortaya çıkışını engellemek ve bu hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin önüne geçmek için toplumun kritik bir oranının aşılanması gerektiğini, bunun için de yüksek aşılanma oranlarına ulaşmak gerektiğini kaydetti. Bakan Koca, aşı olan vatandaşların hem kendilerini hem de etrafındakileri koruduğunu, aşı olmayanların ise hem kendilerini hem de toplumu tehlikeye attığını belirtti. Bakan Koca, özellikle riskli gruptaki; yaşlı, kronik hastalığı olan kişileri, hamile ve çocukları aşı ile önlenebilir hastalıklardan korumak için her yıl düzenli grip aşısı yaptırmaları çağrısında bulundu. Bakan Koca, aşı yaptırmanın hem sağlıkla ilgili hem de ekonomik ve sosyal kazanımlar sağladığını, aşı yaptırmanın bir vatandaşlık görevi olduğunu sözlerine ekledi.