Prag Üniversitesi’nde Kanlı Saldırı: 15 Ölü

Prag Üniversitesi’nde Kanlı Saldırı: 15 Ölü

Çekya’nın başkenti Prag’da bulunan Charles Üniversitesi Felsefe Fakültesi’nde dün sabah saatlerinde silahlı bir saldırı gerçekleşti. Saldırıda en az 15 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı. Saldırgan, polis tarafından vurularak öldürüldü.

Saldırının nedeni ve saldırganın kimliği henüz belirlenemedi. Ancak saldırganın üniversite öğrencisi olduğu ve psikolojik sorunları olduğu iddia edildi. Saldırganın, okula geldiği sırada yanında bir çanta taşıdığı ve çantadan çıkardığı otomatik silahla rastgele ateş açtığı belirtildi.

Saldırı sırasında üniversitede bulunan öğrenci ve çalışanlar büyük panik yaşadı. Çek polisi, olay yerine hızla intikal ederek binayı kuşattı. Polis, üniversite içinde saldırı olduğunu e-posta yoluyla duyurdu ve bulundukları yerde kalmalarını istedi. Polis, saldırganla çatışmaya girdi ve saldırganı etkisiz hale getirdi.

Saldırıda hayatını kaybedenlerin çoğunun öğrenci olduğu, bazılarının da akademisyen ve çalışan olduğu öğrenildi. Yaralılar ise ambulanslarla çevredeki hastanelere kaldırıldı. Yaralıların durumunun ciddiyetini koruduğu bildirildi.

Saldırı, Çekya’nın tarihindeki en kanlı saldırılardan biri olarak kayıtlara geçti. Saldırı, aynı zamanda 1939 yılında Alman işgali sırasında Prag Üniversitesi’nde yaşanan ve 9 öğrenci liderinin ölümüne, 1200 öğrencinin toplama kamplarına gönderilmesine yol açan olayları da hatırlattı.

Çekya Cumhurbaşkanı Milos Zeman, saldırıyı kınayarak, ülkenin yas ilan ettiğini duyurdu. Zeman, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diledi. Zeman, saldırının arkasındaki nedenleri ve sorumluları ortaya çıkarmak için gerekli soruşturmanın başlatıldığını söyledi.

Afyonkarahisar’da eski damat, çocuğunu görmeye gittiği evde 4 kişiyi pompalı tüfekle öldürdü
Olay, saat 23.00 sıralarında Çağırbağ beldesi Uğur Mahallesi’nde bulunan Adem Şenol’a ait evde yaşandı. İddiaya göre, M.M.T., çocuğunu görmek için eski kayınpederinin evine geldi. Ancak burada eski eşi Havva Şenol ile tartışmaya başladı. Tartışmanın büyümesi üzerine M.M.T., yanında getirdiği pompalı tüfekle evin bahçe

Çekya Başbakanı Andrej Babis de saldırıyı lanetleyerek, saldırının bir terör saldırısı olup olmadığının araştırıldığını ifade etti. Babis, saldırının ülkenin güvenliği ve istikrarı için bir tehdit olduğunu vurguladı.

Saldırı, uluslararası camiadan da büyük tepki çekti. Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, NATO ve birçok ülke, saldırıyı kınayarak, Çekya’ya destek mesajları gönderdi. Saldırıda hayatını kaybedenler için dünyanın birçok yerinde anma törenleri düzenlendi.