OpenAI, yapay zekâ teknolojilerinin askeri kullanımına yeşil ışık yaktı

OpenAI, yapay zekâ teknolojilerinin askeri kullanımına yeşil ışık yaktı

Yapay zekâ alanında öncü bir şirket olan OpenAI, kullanım politikalarında sessiz sedasız bir değişiklik yaptı. Şirket, daha önce ürünlerinin askeri ve savaş amaçlı kullanımını yasaklayan bir bölümü kaldırarak, teknolojilerinin bu alanda kullanılmasına izin verdiğini gösterdi.

OpenAI, son bir yılda büyük dil modeli (LLM) GPT-4 ve yapay zekâ destekli sohbet botu ChatGPT gibi çığır açan ürünlerle gündeme geldi. Şirket, yapay zekânın insanlığın yararına kullanılması için çalıştığını iddia ediyor. Ancak şirketin kullanım politikalarında yaptığı son güncelleme, bu iddiayı sorgulatıyor.

OPENAL POLİTİKASINI GÜNCELLEDİ

The Intercept’in fark ettiği üzere, OpenAI’nin kullanım politikaları sayfasında 10 Ocak’ta yapılan bir güncellemeyle, “Modellerimizin izin verilmeyen kullanımı” başlıklı bir bölüm tamamen kaldırıldı. Bu bölümde, OpenAI ürünlerinin silah geliştirme, askeri ve savaş, kritik altyapı hizmetleri ve kendine zarar verme eylemleri gibi yüksek fiziksel zarar riski taşıyan faaliyetler için kullanımı yasaklanıyordu.

Şirket, güncelleme notlarında, kullanım politikalarını “daha net olacak ve hizmete özel daha fazla rehberlik sağlayacak şekilde” güncellediğini belirtti. Ancak bu güncellemeyle, şirketin teknolojilerinin askeri ve savaş amaçlı kullanımına karşı herhangi bir yasak kalmadı. Şirket, hâlâ silah geliştirme veya kullanımı için hizmetlerini kullanmamaları konusunda insanları uyarıyor, ancak bu uyarı yasal bir bağlayıcılık taşımıyor.

Zihin Okuyan Yapay Zeka: Gerçek mi, Hayal mi?
Bir düşünün: Sadece düşüncelerinizle bir bilgisayarla iletişim kurabiliyorsunuz. Konuşmanıza, yazmanıza veya dokunmanıza gerek yok. Sadece zihninizdeki kelimeleri okuyan bir yapay zeka, onları ekranda görüntülüyor. Bu, bilim kurgu filmlerinden bir sahne gibi mi geliyor? Belki de değil. Çünkü Avustralya’daki Sidney Teknoloji Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, bunu gerçekleştiren bir yapay

OpenAI’nin bu değişikliği neden yaptığına dair herhangi bir açıklama yapmadı. Ancak bu değişiklik, dünyanın dört bir yanındaki askeri kurumların yapay zekâ kullanımına artan ilgisiyle çakışıyor. Örneğin, ABD Savunma Bakanlığı, yapay zekâ teknolojilerini savaş alanında kullanmak için milyarlarca dolarlık bütçe ayırıyor. OpenAI’nin eski kullanım politikaları, şirketin bu tür kurumlarla işbirliği yapmasını engelliyordu. Ancak yeni kullanım politikaları, şirketin askeri alanda potansiyel müşteriler bulmasının önünü açıyor.

OpenAI, yapay zekâ teknolojilerinin askeri kullanımına yeşil ışık yaktı. Bu değişikliğin ne gibi sonuçlar doğuracağı ise zamanla görülecek.