Noel Nedir Niçin Kutlanır? TDK Sözlük Anlamı Nedir?

Noel Nedir Niçin Kutlanır? TDK Sözlük Anlamı Nedir?
Noel Nedir Niçin Kutlanır? TDK Sözlük Anlamı Nedir?

Noel, Hristiyanların her yıl 25 Aralık'ta Hz. İsa'nın doğumunu kutladıkları bir bayramdır.

Noel, Latince "doğum" anlamına gelen "Natalis" kelimesinden türemiştir. Noel, aynı zamanda Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş veya Milat Yortusu olarak da bilinir.

Noel bayramı, Hristiyanlık öncesi dönemlerde de kış gündönümü kutlamalarıyla ilişkilendirilmiştir. Bazı pagan inançlarda, bu dönem güneş tanrısının yeniden doğuşu olarak kabul edilirdi. Hristiyanlık yayıldıkça, bu kutlamalar Hz. İsa'nın doğumuna atfedilmiştir.

Yılbaşı Kutlamak Günah mı? Müslümanlar Yılbaşı Kutlar mı?
İslam, Allah’ın bir ve tek olduğunu, hiçbir ortağı ve benzeri olmadığını, Hz. İsa’nın da sadece bir peygamber olduğunu vurgular.

Noel bayramı, dünyanın farklı bölgelerinde farklı geleneklerle kutlanmaktadır. Ortak gelenekler arasında kilise ayinleri, perhiz, hediye verme, aile ve arkadaşlarla bir araya gelme, ev ve çam ağacı süsleme bulunmaktadır. Noel bayramında mitolojik bir figür olan Noel Baba da önemli bir rol oynamaktadır. Noel Baba, çocuklara hediyeler getiren, kırmızı giysili, sakallı, tombul ve neşeli bir ihtiyar olarak tasvir edilir.

Noel bayramı, 20. yüzyıldan itibaren Hristiyan olmayanlar tarafından da kutlanan, dinî motiflerden arınmış, ticarileşmiş bir bayram haline gelmiştir. Bu durum, bazı dinî çevrelerde Noel'in anlamını yitirmesine yönelik kaygıları arttırmıştır. Noel bayramının, Hristiyanlar için Hz. İsa'nın doğumunu anma ve sevgiyi paylaşma anlamı taşıdığı unutulmamalıdır.

Noel bayramı, her yıl milyonlarca insanın katılımıyla dünyanın en büyük kültürel ve dinî etkinliklerinden biridir.