Mercedes-Benz’in Elektrikli Araç Stratejisindeki Değişiklik: 2030 Hedefleri Yeniden Şekilleniyor

Mercedes-Benz’in Elektrikli Araç Stratejisindeki Değişiklik: 2030 Hedefleri Yeniden Şekilleniyor

Mercedes-Benz’in Elektrikli Araç Stratejisindeki Değişiklik: 2030 Hedefleri Yeniden Şekilleniyor

Mercedes-Benz, 2030 yılına kadar tüm modellerini elektrikli araçlara dönüştürme planını ölçeklendirmek zorunda kaldı. Şirketin 2021’de yayınladığı elektrifikasyon planı, en azından altyapının desteklediği ülkelerde 2030’dan itibaren yalnızca batarya elektrikli araçlar (BEV) satmayı öngörüyordu. Ancak, Mercedes’in 2023 yılı için yayınladığı yıllık sonuçlar, şirketin hiçbir bölgenin 2030 tarihine kadar yalnızca EV satışlarına hazır olacağına dair güveninin olmadığını açıkça gösteriyor.

Mercedes, EV’lerden vazgeçmiş değil, ancak şimdi yalnızca elektrikli araçların (hem hibrit EV’ler hem de BEV’ler dahil) bu on yılın ikinci yarısında genel satışlarının yarısını oluşturmasını beklediğini söylüyor. Şirket, gerekli adımları atarak tamamen elektrikliye geçmeyi planlıyor, ancak aynı zamanda “2030’ların sonuna kadar farklı müşteri ihtiyaçlarını karşılayabilmek için, ister tamamen elektrikli tahrik sistemi olsun ister elektrikli bir yanmalı motor olsun” planlarını da belirtiyor.

Bu değişiklik, Mercedes’in yönetim odalarında bir süredir düşünülmekte olan bir durum gibi görünüyor. Geçtiğimiz Eylül ayında, CEO Ola Kaellenius bile 2030 yılına kadar Avrupa’nın tamamen elektrikli bir ürün yelpazesine hazır olmayacağı konusunda uyarıda bulunmuştu. Küresel EV satış büyümesi yavaşlıyor. EV savunucuları için bu, tüketici arasında zayıflayan talebe tepki olarak şirketlerin verdiği bir başka talihsiz örnek ve EV’lerin Gartner hype döngüsüne tabi olan ve şişirilmiş beklentilerin zirvesinden hayal kırıklığı çukuruna doğru ilerleyen bir başka yeni teknoloji olduğunu gösteriyor.

Afganistan’da Türk Kadına Yönelik Taciz İddiaları ve Sosyal Medyanın Tepkisi
Afganistan’da bir Türk vatandaşı kadının, sokaklarda tacize uğradığı ve bu deneyimini videoya kaydettiği iddiaları, sosyal medyada geniş çapta ilgi çekmeye devam ediyor. Kadın, videolarında, Türk pasaportu taşımasına rağmen, Müslüman genç erkekler tarafından defalarca tacize uğradığını ve Taliban’a şikayet edildiğini belirtiyor. Kadının ifadelerine göre, başörtüsünün altından saçlarının bir kısmının

2023 yılında küresel satışlar %31 oranında arttı, ancak bu oran 2022 yılındaki büyüme hızının yalnızca yarısı. ABD’de, Ford ve General Motors gibi kurulu otomobil üreticileri zaten yatırımcılara EV planlarının aşırı iddialı olduğunu veya tam boy kamyonetler gibi yanlış pazar segmentlerine odaklandığını söylemişler ve bu hafta Rivian ve Lucid gibi startup’lar 2024 yılı için çok daha düşük üretim tahminleri yayınladılar.

Bu büyümedeki EV kötümserliğinin tek bir nedenini bulmaya çalışmak cazip gelebilir — yeni bir şey satmayı öğrenmekten şikayet eden rekor karlarla dolu araba bayileri gibi duyarsız aktörler, bu hikayede kolay hedefler oluşturur. Ancak bu araba bayileri yalnızca Amerika’ya özgü bir problem. Kısmen, BEV’ler hala genel halkın büyük bir kısmı için biraz fazla yabancı, on binlerce dolar veya euro harcamak için kendilerini rahat hissetmelerini sağlamak. Her evde şarj edebilen EV sahibi, genellikle her sabah tam dolu bir batarya ile uyandıklarını bilir, ancak bu, evde şarj edebilseler bile, her hafta bir benzin istasyonuna gitmeye alışmış insanlar için zor bir fikir.

Bu durum, sürücülerin birkaç dakika içinde yeniden yakıt almayı beklemelerine de neden olmuştur, bu da en hızlı hızlı şarj edilen BEV’lerle bile mümkün değildir.