Mehmet Eymür Ölüm Sebebi Nedir? Nerede Vefat Etti?

Mehmet Eymür Ölüm Sebebi Nedir? Nerede Vefat Etti?
Mehmet Eymür Ölüm Sebebi Nedir? Nerede Vefat Etti?

Mehmet Eymür Ölüm Sebebi Nedir? Nerede Vefat Etti?

Mehmet Eymür'ün ölümü, Türkiye'nin yakın tarihine tanıklık etmiş bir istihbaratçının hayatını sonlandırdı. Eski MİT Kontr-Terör Daire Başkanı olan Eymür, 81 yaşında KOAH nedeniyle vefat etti.

Eymür, 1960'lardan 1990'lara kadar MİT'te görev yapmış, işkence, faili meçhul cinayetler, Susurluk skandalı gibi pek çok olayın içinde yer almıştı. Ancak bugüne kadar hakkında hiçbir soruşturma açılmadı.

Eymür, 1965 yılında MİT'e girdi. Babası da MİT'te çalışan bir subaydı. Eymür, 12 Mart cuntası döneminde Ziverbey Köşkü'nde solculara işkence yaptı. Bu arada, işkence gören gazeteci İlhan Selçuk, ifadesindeki cümlelerin sondan ikinci sözcüklerinin baş harflerinden \"İşkence altındayım\" mesajını verdi. Eymür, 1970'li yıllarda THKP-C önderlerinden Ulaş Bardakçı ve Mahir Çayan'ın öldürüldüğü operasyonlarda da görev aldı.

Eymür, 1980'li yıllarda MİT'in terörle mücadele bölümünün başına geçti. PKK, Dev-Sol, İBDA-C gibi örgütlere karşı savaştı. Ancak bu sırada, MİT'in \"elamanları\" olarak bilinen Abdullah Çatlı, Alaattin Çakıcı, Mehmet Ağar gibi isimlerle ilişki kurdu. Bu isimler, uyuşturucu, silah, kaçakçılık gibi suçlara karıştı. Eymür, 1996 yılında Susurluk kazasında ortaya çıkan çete ile bağlantılı olduğu iddia edildi. Eymür, Susurluk raporlarında \"Yeşil kod adlı kişi\" olarak geçti. Ancak Eymür, bu iddiaları reddetti.

Eymür, 1997 yılında MİT'ten emekli oldu. Ancak 2000'li yıllarda da gündemden düşmedi. Eymür, Ergenekon, Balyoz, KCK gibi davaların tanığı oldu. Eymür, FETÖ ile mücadele ettiğini söyledi. Ancak Eymür, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra da hakkında soruşturma açılmadı.

Eymür, son olarak T24'ten Gökçer Tahincioğlu'na verdiği röportajda işkence yaptığını itiraf etti. Eymür, \"Hayır, başka türlü konuşma imkânı yoksa olabilir. Hâlâ da öyle düşünüyorum. Çünkü çok inatçı tipler var. Başka türlü konuşturmak çok zor\" dedi. Eymür'ün bu sözleri, işkence mağdurlarının tepkisini çekti. Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, Eymür hakkında suç duyurusunda bulundu. Eren, \"İnsanlığa karşı suçlarda zamanaşımı olmaz\" dedi.

Mehmet Eymür, Türkiye'nin en karanlık dönemlerinde MİT'te görev yapan bir istihbaratçıydı. Ancak yargılanmadan öldü. Eymür'ün hayatı ve kariyeri, Türkiye'nin siyasi tarihine ışık tutuyor. Eymür'ün ölümü, Türkiye'de işkence, faili meçhul cinayetler, Susurluk skandalı gibi olayların aydınlatılması için bir fırsat olabilir mi? Bu sorunun cevabını zaman gösterecek.