Malatya'da 5,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Malatya'da 5,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Malatya’da 5,2 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duydum. Bu deprem, Türkiye’nin doğusunda son yıllarda yaşanan en şiddetli depremlerden biri olarak kayıtlara geçti. Deprem, Malatya’nın Battalgazi ilçesinin merkez üssü oldu ve çevre illerde de hissedildi. Deprem sonrası korku ve panik yaşayan vatandaşlar, evlerini ve iş yerlerini terk ederek güvenli alanlara kaçtı. Bazı binalarda çatlaklar oluştuğu, bir evin çatısının çöktüğü bildirildi. Yetkililer, depremde can kaybı veya yaralanma olmadığını, saha tarama çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.

Deprem, 25 Ocak 2024 tarihinde saat 16.04’te meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremin büyüklüğünü 5,2 olarak duyurdu. Depremin derinliği ise 13,93 kilometre olarak ölçüldü. Deprem, Malatya’nın yanı sıra Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adıyaman, Mardin, Elazığ, Diyarbakır, Batman, Şırnak, Siirt, Bingöl, Tunceli, Erzincan, Erzurum, Sivas, Kayseri, Adana, Osmaniye ve Hatay gibi illerde de hissedildi. Deprem, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan ve daha önce de büyük depremlere sahne olan bir bölgede gerçekleşti.

Deprem sonrası ilk açıklama İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’dan geldi. Yerlikaya, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Malatya’da meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki depremde, an itibari ile herhangi olumsuz bir durum yoktur. Saha tarama çalışmalarına başlanmıştır. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz.” dedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Malatya’da meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki depremde, ekiplerimiz depremin hissedildiği fakat olumsuz çağrı alınmadığını bildirdiler. Bölgeyi taramak üzere 2 UMKE timi görev başında.” ifadelerini kullandı.

MALATYA VALİSİ GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİNİ İLETTİ

Malatya Valisi Ersin Yazıcı da deprem nedeniyle Malatyalılara geçmiş olsun dileklerini iletti. Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şu ana kadar 112 Komuta Merkezi’ne herhangi bir yıkım ihbarı alınmadığını belirterek, “Şu an için olumsuzluk ihbarı almadık. Ekiplerimiz sahadaki kontrollerini sürdürüyor.” dedi. Yazıcı, depremde yaralanan veya hayatını kaybeden olmadığını, sadece bir evin çatısının çöktüğünü, bazı binalarda da çatlakların oluştuğunu söyledi. Yazıcı, depremde hasar gören binaların tespit edilmesi için çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder de NTV canlı yayınında depremle ilgili bilgi verdi. Güder, depremi hissedince kesinlikle 5’in üzerinde bir deprem olduğunu anladığını belirterek, “Şu an arkadaşlarımız, tüm mahallelerimizle irtibat kurmaya çalışıyorlar.” dedi. Güder, şu ana kadar kendilerine olumsuz bir durum ulaşmadığını, bölgedeki vatandaşların evlerinden dışarı çıktığını, kendilerinin de teyakkuz halinde olduklarını söyledi. Güder, Battalgazi’de 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremde ağır ve orta hasar alan binaların kullanılmadığını, bu depremde yıkımla ilgili bir bilgi almadıklarını ifade etti.

Kayseri’de eğitim uçuşu yapan askeri uçak teknik arıza nedeniyle acil iniş yaptı
Kayseri’de eğitim uçuşu yapan C-160 tipi askeri nakliye uçağı, teknik arıza nedeniyle acil iniş gerçekleştirdi. Uçakta hafif hasar oluşurken, pilotlar ve mürettebat sağlık kontrolünden geçirildi. Kayseri 12’nci Hava Ulaştırma Üs Komutanlığı’ndan sabah saatlerinde eğitim için havalanan C-160 tipi askeri nakliye uçağı, havada meydana gelen teknik bir arıza

AFAD da yaptığı yazılı açıklamada, deprem sonrası herhangi olumsuz bir durumun yaşanmadığını, saha tarama çalışmalarının devam ettiğini, ekiplerin teyakkuz halinde olduğunu bildirdi. AFAD, depremde hasar gören binaların tespiti için çalışmaların sürdüğünü, vatandaşlara deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenler konusunda bilgilendirme yapıldığını, depremle ilgili gelişmelerin resmi kurumlar tarafından paylaşıldığını duyurdu. AFAD, vatandaşlardan depremle ilgili asılsız haberlere itibar etmemelerini istedi.

Deprem uzmanı jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz de NTV canlı yayınında depremin nedenini ve sonuçlarını değerlendirdi. Tüysüz, bu depremin 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin artçı sarsıntısı olmadığını, yeni bir deprem olduğunu söyledi. Tüysüz, “Burası 2020’de yaşadığımız 6,8’lik Elazığ depremi ile 6 Şubat Kahramanmaraş depremi arasında kalan kırılmamış bir fay parçası. Bu fay parçasının üzerine bu iki depremle stres yüklenmiş durumda.” dedi. Tüysüz, böyle bir depremin beklenen bir deprem olduğunu, artçıların gelmesinin mümkün olduğunu, 4,5 büyüklüğüne kadar depremler görülebileceğini belirtti.

Malatya’da meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki deprem, Türkiye’nin deprem gerçeğini bir kez daha hatırlattı. Deprem, Malatya’nın yanı sıra çevre illerde de paniğe neden oldu. Yetkililer, depremde can kaybı veya yaralanma olmadığını, saha tarama çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Deprem uzmanları, bölgede artçı depremlerin beklenmesi gerektiğini, vatandaşların tedbirli olması gerektiğini vurguladı. Deprem, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan ve daha önce de büyük depremlere sahne olan bir bölgede gerçekleşti. Bu bölgede, 2020 yılında 6,8 büyüklüğünde Elazığ depremi, 2023 yılında ise 5,9 büyüklüğünde Kahramanmaraş depremi meydana gelmişti. Bu depremlerde, Malatya’da binlerce bina hasar görmüş, yüzlerce kişi yaralanmış, 1393 kişi hayatını kaybetmişti.