Kokorec Ne? Nasıl Yapılır? Kokorec Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Kokorec Ne? Nasıl Yapılır? Kokorec Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Kokorec Ne? Nasıl Yapılır? Kokorec Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Kokorec Ne? Nasıl Yapılır? Kokorec Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Kokoreç, sokak lezzetlerinin baş tacı, gece gurmelerinin vazgeçilmezi, kuzu bağırsağından yapılan bir çeşit yemektir. Anadolu ve Balkanlarda yaygın olarak tüketilen kokoreç, şişe sarılıp közde kızartıldıktan sonra bol baharatla servis edilir. Kokoreçin tarihi Bizans ve Osmanlı dönemlerine kadar uzanır. Bazı kaynaklara göre ise kokoreçin kökeni Anadolu'da yaşayan Hititlere dayanır.

Kokoreç yapımında kullanılan bağırsaklar büyükbaş veya küçükbaş hayvanlara ait olabilmekle birlikte lezzet açısından süt kuzusundan elde edilen bağırsağın kullanımı tercih edilir. Öncelikle bağırsaklar içten ve dıştan temizlenir. Kokorecin iç kısmı bumbardan, dış kısmı ince bağırsaktan yapılır. Uzunca bir şişe bumbarlar geçirilerek başlanır.

Daha sonra ince bağırsaklar şişin etrafına defalarca dolanır. Ara ara ince yağ tabakaları yerleştirilir. Şişler genellikle kokoreç için özel hazırlanmış mangallarda yatay bir konumda asılı bir şekilde ve döndürülerek pişirilir. Kızartmadan sonra kesit kesit alınarak, bol baharatlanır. (İsteğe bağlı olarak) iki bıçak yardımıyla kuşbaşı büyüklüğünde doğranır. En çok tercih edilen baharatlar kimyon, kekik ve acı kırmızı pul biberdir.

Kokorec Ne? Nasıl Yapılır? Kokorec Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Kokorec genellikle ekmek arası olarak tüketilir. Tabakta veya garnitürle servis edildiği de olur. Garnitür olarak domates, biber turşusu ve hıyar turşusuyla beraber yenir. İsteğe bağlı olarak bir içecekle tüketilebilir. Kokorecin yanında en çok tercih edilen içecekler ayran, turşu suyu ve şalgam suyudur.

Kokorecin kalori ve besin değerleri nelerdir? Kokoreç, yüksek protein içeren bir yiyecektir. 100 gram kokoreç yaklaşık 250 kalori, 20 gram protein, 20 gram yağ ve 1 gram karbonhidrat içerir. Ayrıca demir, çinko, B12 vitamini gibi mineraller ve vitaminler de barındırır.

Kokorecin faydaları nelerdir? Kokoreç, protein kaynağı olması nedeniyle kas gelişimine, yara iyileşmesine, saç ve cilt sağlığına katkı sağlar. Demir içeriği sayesinde kan yapıcı özelliği vardır. Çinko içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. B12 vitamini içeriği sayesinde sinir sistemi fonksiyonlarını destekler.

Kokorecin zararları nelerdir? Kokoreç, yüksek yağ ve kolesterol içerdiği için kalp-damar hastalıkları riskini artırabilir. Ayrıca pişirme sırasında oluşabilecek zararlı maddeler kanserojen etki yapabilir. Kokorecin hijyenik koşullarda hazırlanmaması durumunda ise enfeksiyonlara yol açabilir.

Kokoreç Hakkında Merak Edilenler?
Kokoreç, Türk mutfağının en sevilen sokak lezzetlerinden biridir. Kuzu bağırsağından yapılan kokoreç, baharatlarla lezzetlendirilir ve közde…

Kokorec sevmeyen yoktur diyemeyiz ama sevenleri de çoktur diyebiliriz. Sokak lezzetlerinin vazgeçilmezi olan kokoreç, evde de yapılabilir. İşte size nefis bir kokoreç tarifi:

Malzemeleri:

  • 500 gram kuzu işkembesi
  • 2 adet domates
  • 5 adet sivri biber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı acı kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Kokorec Yapılışı:

  • İşkembeleri iyice yıkayın ve kaynar suda haşlayın.
  • Haşlanan işkembeleri küçük küçük doğrayın.
  • Domatesleri ve biberleri de küçük küçük doğrayın.
  • Bir tavada sıvı yağda domates ve biberleri kavurun.
  • Baharatları ve tuzu ekleyin.
  • Son olarak işkembeleri de tavaya ilave edin ve karıştırarak pişirin.
  • Sıcak sıcak servis yapın.

Afiyet olsun!