Hrant Dink Kimdir? Hrant Dink ne zaman öldü? Neden öldü? Kim öldürdü?

Hrant Dink Kimdir? Hrant Dink ne zaman öldü? Neden öldü? Kim öldürdü?
Hrant Dink Kimdir? Hrant Dink ne zaman öldü? Neden öldü? Kim öldürdü?

Hrant Dink Kimdir? Hrant Dink ne zaman öldü? Neden öldü? Kim öldürdü?

Hrant Dink suikastinin üzerinden 17 yıl geçti. Türkiye Ermenisi gazeteci, yazar ve insan hakları savunucusu Hrant Dink, 19 Ocak 2007'de İstanbul'da Agos gazetesinin önünde Ogün Samast adlı bir saldırgan tarafından vurularak öldürüldü.

Peki, Hrant Dink neden öldürüldü? Suikastin arkasında kimler vardı? İşte Hrant Dink cinayetiyle ilgili bilmeniz gerekenler.

Hrant Dink, 1954 yılında Malatya'da doğdu. Ermeni asıllı bir ailenin çocuğu olan Dink, 1961 yılında ailesiyle birlikte İstanbul'a taşındı. Anne ve babası boşanan Dink, iki kardeşiyle birlikte Ermeni Yetimhanesi'ne yerleştirildi. Burada tanıştığı Rakel ile evlendi. Dink, sol siyasete ilgi duydu ve Türkiye Komünist Partisi / Marksist-Leninist çizgisinde faaliyet gösterdi. Bu dönemde ismini Fırat olarak değiştirdi. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde zooloji eğitimi aldı. Kardeşleriyle birlikte bir yayınevi ve kırtasiye işletti. Eşi Rakel ile birlikte Tuzla Ermeni Çocuk Kampı'nı yönetti. Askerliğini Denizli'de kısa dönem er olarak yaptı.

Dink, 1996 yılında Türkçe ve Ermenice yayın yapan Agos gazetesini kurdu. Gazetenin genel yayın yönetmeni ve başyazarı oldu. Agos, Türkiye'deki Ermeni toplumunun sesi olmanın yanı sıra, Türk-Ermeni ilişkileri, Ermeni soykırımı, Türkiye'nin demokratikleşmesi ve insan hakları gibi konularda da önemli bir rol oynadı. Dink, Agos dışında Zaman ve Birgün gazetelerinde de yazdı. Dink, yazılarıyla hem Türk hem de Ermeni toplumlarında bazı kesimlerin tepkisini çekti. Dink, Ermeni soykırımını inkar ettiği gerekçesiyle Ermenistan'da yargılandı. Aynı zamanda, Türk kimliğini aşağıladığı iddiasıyla Türkiye'de de yargılandı. Dink, 2005 yılında, Türk kanı taşıyan bir Ermeni ifadesini kullandığı bir yazı nedeniyle, Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesi uyarınca Türklüğü alenen aşağılamak suçundan altı ay hapis cezasına çarptırıldı. Cezası ertelendi.

Dink, 2006 yılında, İnsan Hakları Derneği Ayşe Nur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü, Henri-Nannen Düşünce Özgürlüğü ve Cesur Gazetecilik Ödülü ve Oxfam Novib Pen İfade Özgürlüğü Ödülü\" gibi birçok ödül aldı. Dink, ölümünden sonra da, Bjørnson İnsan Hakları Ödülü, Özgürlük Özel Ödülü, Ermenistan Cumhurbaşkanlığı Ödülü, Vahan Tekeyan Kültür Derneği Ödülü ve Knights of Vartan Derneği Yılın Adamı Ödülü gibi birçok ödüle layık görüldü.

Dink, 19 Ocak 2007'de, Şişli'deki Agos gazetesinin önünde, saat 14:54'te, üç el silah atışıyla öldürüldü. Katil zanlısı olarak, 19 yaşındaki Ogün Samast adlı kişi, güvenlik kameralarından elde edilen görüntülerin yayınlanmasından sonra, kendi babası tarafından polise ihbar edilerek, Samsun otogarında yakalandı. Samast, cinayeti, Dink'in Türk milletine hakaret ettiği için işlediğini söyledi. Samast, 2011 yılında, tasarlayarak öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Ancak, Samast'ın 18 yaşından küçük olduğu gerekçesiyle, cezası 22 yıl 10 aya indirildi.

Dink cinayeti, sadece bir tetikçinin işi olmadığı, arkasında bir örgüt ve devlet içindeki bazı güçlerin olduğu iddialarıyla, Türkiye'de ve uluslararası alanda büyük yankı uyandırdı. Cinayetin planlayıcısı olarak, Yasin Hayal adlı bir kişi gösterildi. Hayal, 2012 yılında, tasarlayarak öldürmeye azmettirme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Ancak, Hayal'in de, örgüt kurma ve yönetme suçundan beraat etmesi, cinayetin arkasındaki gerçek faillerin ortaya çıkarılmadığı eleştirilerine neden oldu. Cinayetin, Ergenekon adlı bir terör örgütü ile bağlantılı olduğu, bu örgütün de, Türkiye'de askeri darbe yapmak amacıyla faaliyet gösterdiği iddia edildi. Bu iddialar, Ergenekon davası kapsamında soruşturuldu. Ancak, 2016 yılında, Ergenekon davasında yargılanan tüm sanıklar beraat etti.

Dink cinayeti, Türkiye'de ve dünyada büyük bir tepki ve üzüntü yarattı. Cinayetin duyulmasının ardından, binlerce kişi, Hepimiz Hrant'ız, hepimiz Ermeniyiz sloganlarıyla, Dink'in cenazesine katıldı. Dink'in cenazesi, Şişli Ermeni Kilisesi'nde kılınan törenin ardından, Balıklı Ermeni Mezarlığı'na defnedildi. Dink'in öldürülmesi, Türkiye'de, Ermeni soykırımı, Türk-Ermeni ilişkileri, Türkiye'nin demokratikleşmesi ve insan hakları gibi konularda yeni bir tartışma ve farkındalık yarattı. Dink'in ailesi ve dostları, cinayetin aydınlatılması ve adaletin sağlanması için mücadele etmeye devam ediyor. Dink'in ölüm yıldönümlerinde, cinayetin işlendiği yerde, anma törenleri düzenleniyor. Dink'in anısına, Hrant Dink Vakfı, Hrant Dink Ödülü, Hrant Dink Anadolu Lisesi, Hrant Dink Kültür Merkezi gibi birçok kurum ve etkinlik hayata geçirildi.

Hrant Dink, Türkiye'de, Ermeni toplumunun bir üyesi olarak, Türk toplumuyla barış ve diyalog içinde yaşamayı amaçlayan, Türkiye'nin demokratikleşmesi ve insan hakları için mücadele eden, cesur ve özgür bir gazeteciydi. Dink, ölümünden sonra da, Türkiye'de ve dünyada, barış, demokrasi ve insan hakları için ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Dink, Türkiye tarihinde, unutulmayacak bir isimdir.