Hollanda'da Kuran-ı Kerim yakma girişimi

Hollanda'da Kuran-ı Kerim yakma girişimi

Hollanda'nın Arnhem şehrinde, Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (PEGIDA) hareketi lideri Edwin Wagensveld, Kuran-ı Kerim yakma girişiminde bulundu.

Wagensveld, polis koruması altında kent meydanına geldi ve Kuran-ı Kerim'i yakmak istedi. Bu sırada çevrede toplanan göstericiler, Wagensveld'i engellemeye çalıştı.

Polis ekipleri, göstericileri durdurmak için müdahale etti. Bu sırada bir gösterici, Wagensveld'e uçan tekme attı. Wagensveld, tekmenin etkisiyle yere düştü.

Wagensveld, ikinci bir denemede de Kuran-ı Kerim'i yakmayı başaramadı. Bu kez bir başka gösterici tarafından hedef alındı. Wagensveld, bu kez de son anda kurtuldu ve polis arabasına bindirildi.

Polis, olay sonrasında üç göstericiyi gözaltına aldı.

Arnhem belediyesi izin verdi

Arnhem belediyesi, Edwin Wagensveld'e Kuran-ı Kerim yakması için izin verdiği gerekçesiyle eleştirilerin hedefinde. Şehrin Fas kökenli Arnhem Belediye Başkanı Ahmed Marcouch, verdiği izin nedeniyle istifa çağrılarına maruz kaldı.

Marcouch, yaptığı açıklamada, Wagensveld'in eylemini engellemeye çalıştığını, ancak göstericilerin şiddetine engel olamadığını söyledi.

Wagensveld'in geçmişteki eylemleri

Wagensveld, son iki yıl içerisinde polis korumasında benzer birçok eylem gerçekleştirdi. Aşırı sağcı siyasinin Kuran-ı Kerim yırttığı yerlerden biri, Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği binasının önüydü.

Çinli girişim Betavolt, 50 yıl şarj etmeden çalışan nükleer batarya geliştirdi
Çinli bir girişim olan Betavolt, nükleer enerji kullanarak 50 yıl boyunca şarj veya bakıma ihtiyaç duymadan çalışabilecek bir batarya geliştirdiğini duyurdu. Şirket, bu bataryanın akıllı telefonlar, drone’lar ve diğer cihazlarda kullanılmasını hedefliyor. Betavolt, 8 Ocak 2024’te yaptığı açıklamada, nükleer enerjinin küçültülmesinde dünyada bir ilke imza attığını belirtti. Şirket,

Wagensveld, daha önce de Müslümanları hedef alan açıklamalarda bulundu. Aşırı sağcı siyasi, Müslümanların Hollanda'da yaşamaya hakkı olmadığını savunuyor.

Olayın siyasi boyutu

Hollanda'da yaşanan olay, ülkedeki ırkçılık ve yabancı düşmanlığı tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

Eylem, Arnhem belediye başkanının istifasına neden olabilir. Ayrıca, Hollanda'da aşırı sağcı siyasetin güçlenmesine neden olabilir.