Generative AI API'ları ve Geliştiricilerin Düşünmesi Gereken ChatGPT Alternatifleri

Generative AI API'ları ve Geliştiricilerin Düşünmesi Gereken ChatGPT Alternatifleri

ChatGPT, büyük dil modelleri konusundaki konuşmayı gündeme getirdi ve tüm dünyadaki geliştiriciler, bunu müşteri hizmeti kullanımları için web sitelerine ve uygulamalara, örneğin Expedia ve Duolingo gibi, entegre etmekten, pazarlama için kullanmaktan her şeye kadar birçok alanda kullanmaktadır.

Bu, hatta video oyunlarına entegre edilmektedir. Son zamanlarda, NetEase, oyunu Cygnus Enterprises'de yapay zeka kullanmaya başladı, ve Pokémon Go'nun sorumlusu olan stüdyo Niantic, yakın zamanda Inworld AI tarafından desteklenen Wol adlı yeni bir artırılmış gerçeklik deneyimi yayınladı.

Bu son gelişmenin bir parçası olarak, genel amaçlı AI API'ların ve hizmetlerinin bir parçası olarak orkestrasyonlu modeller sunan AI API'larının geliştirilmesi de bulunmaktadır. Bu, metinden sese ve sesden metine ekleme veya hatta aynı anda birden çok modeli orkestrasyon yapma kadar basit olabilir.

İşte geliştiriciler için değerlendirilmesi gereken en iyi dokuz ChatGPT alternatifi ve generative AI API'sı.

1. Meta: Llama2

Llama 2, Facebook'ın arkasındaki şirket olan Meta tarafından geliştirilen açık kaynaklı bir büyük dil modelidir. Bu model, araştırma ve ticari kullanım için ChatGPT'nin ücretsiz bir alternatifidir, bu da onu kolayca denemeniz anlamına gelir. Yapmanız gereken tek şey, Llama 2'yi indirip yerel olarak kurmaktır.

Meta tarafından yayınlanan test sonuçlarına göre, Llama 2 sadece güvenlik açısından değil, performans açısından da ChatGPT'yi geride bırakıyor, ancak bu büyük bir fark değil. Ayrıca bu testlerin GPT-4 modeli değil, GPT-3.5 dil modeline karşı gerçekleştirildiğini belirtmek önemlidir.

ChatGPT'nin birçok alternatifi bulunmaktadır ve Llama 2, güvenlik ve performans konusunda ChatGPT'ye karşı bir avantaja sahip olabilirken, yaratıcılık konusunda ChatGPT'yi geride bırakamayabilir. Bu, ChatGPT'nin üzerine eğitildiği büyük veri setinden kaynaklanıyor olabilir ya da Llama 2'nin bilinçli bir şekilde aile dostu olacak şekilde eğitilmiş olmasından kaynaklanıyor olabilir.

Her durumda, Llama 2, ChatGPT'ye karşı en iyi alternatiflerden biridir ve kesinlikle aile dostu bir dokunuşa ihtiyaç duyan herhangi bir projede idealdir.

Llama 2 hakkında daha fazla bilgi edinmek için Llama 2'nin resmi web sitesine gidin.

2. Inworld AI

Olası ki AI karakterleri ve NPC'leri ilk kez Art from the Machine'in bu videosu gibi videolardan duydunuz. Konsept inanılmaz ilginçti, ancak uygulama problemlerle dolu değildi; hatta bazıları uzun süreli duraklamaları, bazen tutarsız cevapları ve ruhsuz vurguyu eleştirmeye kadar gitti.

Bu sorunların bir kısmının nedeni, bu konuşmaların doğrudan Open AI'nın API'si tarafından üretilmesi ve ardından sonuçları üretmek için metinden sese ve sesten metine programlardan geçirilmesidir. Bu önemli bir gecikme ekler.

Inworld AI, bu durumu değiştirmeyi amaçlıyor ve bu konuda başarılı olmak için Microsoft ve Xbox ile birlikte geliştirme ortaklığı ilan etti. ChatGPT'nin bir alternatifi olarak, Inworld AI, pazarlama, eğitim, eğitim ve elbette video oyunları dahil bir dizi kullanım durumu için gerçekçi karakter performansları oluşturmak üzere bilinçli bir şekilde inşa edildi. Bunun nedeni, Inworld AI'nin bir Karakter Motoru olarak adlandırdığı şeyi kullanmasıdır. Bir oyun motoru gibi ancak karakterler için.

Inworld'un Karakter Motoru, ChatGPT gibi ayrı bir dil modelini deneyiminize doğrudan entegre etmenize veya metinden sese ve sesden metine gibi diğer nazik adımları halletmenize gerek kalmayacak. Inworld AI, bunu sizin için, duygular, dudak senkronizasyonu ve yüz ifadeleri gibi unsurlar dahil olmak üzere, işler.

Bu karakter motoru kendisi üç ana bölümden oluşur: Karakter Beyni, Bağlamsal Ağ ve Gerçek Zamanlı AI.

Karakter Beyni, karakterin hedefleri, uzun vadeli belleği, kişiliği, duyguları ve ses gibi unsurları ele alır. Bağlamsal Ağ, karakterin dünyaya veya deneyime dair bilgisi, kullanıcının veya oyuncunun kim olduğu, ilişkileri ve yanıtlarının ne kadar güvenli olması gerektiği gibi şeyleri ele alır. Ayrıca, karakterlerin karakterlerini korumak için bir Dördüncü Duvar sistemini içerir.

Son olarak, Gerçek Zamanlı AI, karakterlerin gerçek zamanlı olarak yanıt verebilmesi için mümkün olduğunca gecikmeyi ortadan kaldırmak üzere tasarlanmıştır. Ayrıca, büyük ve çok oyunculu projeler için ölçeklenebilirlik ve eşzamanlılık göz önüne alınarak tasarlanmıştır.

Açıkçası, Inworld AI, öncelikle buna odaklandığı için herhangi bir oyun uygulamasında ChatGPT'ye harika bir alternatiftir, ancak birden fazla modelin bir AI karakterinin performansını orkestre etmesi birçok başka kullanım durumunda da faydalı olabilir.

Inworld AI hakkında daha fazla bilgi edinin.

3. Cohere

Cohere, temel olarak iş dünyasını düşünerek inşa edilmiş büyük bir dil modelidir. Bu, geniş ve genel bir veri kümesi yerine iş kullanım durumları göz önüne alınarak eğitildiği anlamına gelir, ChatGPT'nin daha geniş ve genel veri kümesinden farklıdır.

ChatGPT ve Cohere arasındaki en büyük fark, Cohere'in ince ayar yapılabilir olmasıdır. Büyük bir dil modelini ince ayarlamak, özel bir kullanım durumunda daha doğru sonuçlar elde etmeyi sağlar, bu da Cohere'nin ChatGPT'den daha kolay bir şekilde bir işin belirli ihtiyaçlarına uyarlanabilmesi anlamına gelir. Bu nedenle, işletmeler için en iyi ChatGPT alternatiflerinden biridir.

Daha fazla bilgi için Cohere sayfasını ziyaret edin.

4. Bard

Bard, Google tarafından geliştirilen bir sohbet tabanlı yapay zeka aracı olup, birçok ChatGPT ücretsiz alternatifinden biridir. Büyük ölçüde PaLM 2 büyük dil modeline dayanmaktadır.

ChatGPT ve Google Bard arasında hangisinin daha iyi olduğunu belirlemek için birçok karşılaştırma yapılmıştır ve her ikisi de sürekli bir iterasyon ve gelişme durumunda olduğu için objektif bir cevap vermek zordur.

Bard, gerçek zamanlı veri kullanabilme yeteneği ile ChatGPT'ye karşı en iyi alternatiflerden biri olarak öne çıkmaktadır. Çünkü ChatGPT, yaklaşık 2021 civarındaki verilere kilitli durumdadır. Bu, Bard'ın güncel bilgi gerektiren görevler, örneğin güncel olaylar veya hava durumu gibi görevler için daha uygun olduğu anlamına gelir.

Daha fazla bilgi için Bard sayfasını ziyaret edin.

5. LangChain

LangChain, son derece güçlü bir API'ya sahip ChatGPT alternatifi arıyorsanız, tam da aradığınız şey olabilir.

ChatGPT'nin aksine, LangChain kendi başına büyük bir dil modeli değildir; bunun yerine, ChatGPT gibi büyük dil modellerinden daha etkili bir şekilde yararlanmanızı sağlayan bir generatif yapay zeka API'si ve araç setidir.

LangChain, bileşenleri kolayca kurmanıza ve değiştirmenize, ayrıca büyük dil modellerinizin AI API tarafından nasıl performans gösterdiğini ve nasıl kullanıldığını görmelerinize olanak tanır.

Daha fazla bilgi için LangChain sayfasını ziyaret edin.

6. Claude

Claude, Anthropic AI tarafından geliştirilen bir yapay zeka asistanı ve büyük dil modelidir; bazıları onu en iyi ChatGPT alternatiflerinden biri olarak adlandırıyor. Claude 2.0'ın tanıtımı ile bu yapay zeka asistanı, OpenAI GPT-4 alternatifi olarak büyük dil modeli alanında kendine özgü bir yer edinmiştir.

Claude'un ChatGPT'nin yapamadığı birçok şeyi yapabilme yeteneği vardır. Örneğin, Claude yüklenen dosyaları analiz edebilir. Ayrıca bunu bağlantılarla da yapabilir, ancak daha güvenilir olmayabilir.

Bu, Claude'un size verilen dosyaları veya üzerinde çalıştığınız dosyaları almasına ve bunlarla daha iyi anlamanıza ve etkileşim kurmanıza yardımcı olmasına olanak tanır - bu da onu harika bir GPT-4 alternatifi yapar.

Daha fazla bilgi için Claude sayfasını ziyaret edin.

7. Google – PaLM

PaLM 2, Google AI tarafından oluşturulan büyük bir dil modelidir. Kimilerine göre PaLM 2, doğrudan bir GPT-4 alternatifi olarak kabul edilse de, gerçekte PaLM 2 ve OpenAI GPT-4 büyük farklar taşır ve her ikisi de büyük dil modellerinin gelişiminde önemli kilometre taşlarını temsil eder.

PaLM ve ChatGPT arasında birçok fark bulunsa da, en büyük fark PaLM'ın cihaz uyumluluğunu nasıl ele aldığıdır.

ChatGPT etkilidir ancak oldukça büyük ve hantal olabilir. Onu çalıştırmak için özel sunucular veya güçlü bilgisayarlar gerektirir, ancak bu büyük ölçüde bir API kullanılarak atlanabilir.

ChatGPT'nin aksine, PaLM, çeşitli cihazlarda kullanılabilen birden fazla daha küçük modele sahiptir. Hatta PaLM 2'nin bir sürümünü çevrimdışı mobil cihazlarda çalıştırmak mümkündür, ki bu, ChatGPT'nin yapamadığı bir şeydir.

Daha fazla bilgi için PaLM sayfasını ziyaret edin.

8. Azure - Open AI Services

Azure, OpenAI'nin dil modellerine, örneğin GPT-3.5 ve GPT-4'e REST API erişimi sağlayan bir hizmettir. Bunlar, ChatGPT'nin temel aldığı dil modelleridir ve Azure, bu modellere yönelik bir generatif yapay zeka API sağlar.

Azure'ın OpenAI'nin yerleşik API'sini kullanmaktan daha avantajlı olmasının birkaç farklı faktöre dayandığını söyleyebiliriz. Birincisi, Azure, OpenAI'nin büyük dil modellerinin özel örneklerini sunar. Bu, API'yi kullanırken verilerinizin güvende kalmasını sağlar.

Ayrıca, Azure, OpenAI'nin GPT modellerini belirli kullanım durumlarınız için ince ayar yapmayı daha kolay hale getirir. Bu, ChatGPT'yi olduğu gibi kullanmaktan daha kolay bir şekilde özel yapay zeka uygulamaları oluşturmanıza yardımcı olur.

Daha fazla bilgi için Azure sayfasını ziyaret edin.

9. Stability AI - Stable LLM

Stability AI, API sunan bir yapay zeka tabanlı dil modeli platformudur ve ChatGPT gibi ücretsiz bir alternatif sunma yeteneğine sahiptir.

Bazı metriklere göre, Stability AI'nın FreeWilly2 modeli, özellikle tutarlılık açısından, ChatGPT'yi aşar. Bu metrikler arasında en belirgin olanı tutarlılıktır.

Bu durum, FreeWilly2'nin harika bir ChatGPT alternatifi yapar. ChatGPT bazen dengesiz veya tahmin edilemez sonuçlar üretebilirken, FreeWilly2 modeli genellikle güvenilir cevaplar üretme eğilimindedir. Eğer yaratıcılıktan ziyade tutarlılık ihtiyacınız varsa, o zaman FreeWilly2 için bu harika bir kullanım durumu olabilir.

Daha fazla bilgi için Stability AI sayfasını ziyaret edin.

Alternatif yapay zeka hakkında değerlendirme

Gördüğünüz gibi, kontrol etmeye değer birçok farklı ChatGPT alternatifi bulunmaktadır. Bard gibi kendi API'si olan belirli bir büyük dil modeli arıyorsanız veya kullanım durumunuza daha iyi uyan ChatGPT'nin birçok üretimleştirilmiş alternatifinden biri olan Inworld AI gibi, sizin için mükemmel bir araç bulunmaktadır.