Ekşi Sözlük’te şehitlere hakaret edenlere soruşturma

Ekşi Sözlük’te şehitlere hakaret edenlere soruşturma

Sosyal paylaşım sitesi Ekşi Sözlük’te, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) terör örgütlerine karşı yürüttüğü operasyonlarda şehit düşen askerlere yönelik suç ve suç unsuru içeren paylaşımlar yapanlar hakkında Ankara ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından soruşturma başlatıldı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medyada paylaşım yapan bir kişi hakkında gözaltı kararı verildiğini duyurdu.

Ekşi Sözlük, 25 Şubat’tan bu yana üç kez erişime kapatıldıktan sonra farklı alan adlarıyla faaliyete devam etti. Site, son olarak 23 Aralık’ta Irak’ın kuzeyinde TSK tarafından gerçekleştirilen Pençe-Kilit operasyonları kapsamında 12 askerin şehit olduğu haberinin ardından tepki çeken paylaşımlara sahne oldu.

Son 24 Saat Şehitleri 12 Oldu! İsimleri ve Memleketleri Açıklandı
Irak’ta Gerçekleşen Hain Saldırıda 12 Askerimizi Kaybettik. Son 24 Saat Şehitleri 12 Oldu! İsimleri ve Memleketleri Açıklandı.

Site kullanıcılarından bazıları, şehit babasının “Oğlum şehit oldu ne mutlu bana” sözlerine alaycı ve hakaret dolu yorumlar yaptı. Bazıları ise şehitlere ve ailelerine yönelik çirkin ifadeler kullandı. Bu paylaşımlar, sosyal medyada büyük tepki topladı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ekşi Sözlük’te yer alan paylaşımlar hakkında resen soruşturma başlattığını açıkladı. Başsavcılık, paylaşımları yapanlar hakkında Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 216. maddesinde belirtilen “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik ve aşağılama” ve 301. maddesinde belirtilen “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama” suçlarından işlem yapılacağını duyurdu.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bazı sosyal medya sitelerinde şehitlerimize ve ailelerine yönelik çirkin ve suç teşkil eden paylaşımları yapanlar hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılmış olup, ayrıca sosyal medyada paylaşım yapan bir kişi hakkında da Antalya Cumhuriyet Başsavcılığınca gözaltı kararı verilmiştir.” dedi.

İSTANBUL ANADOLU CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI DA HAREKETE GEÇTİ

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı da, Ekşi Sözlük’te şehitlere yönelik suç unsuru içeren paylaşımlarla ilgili soruşturma başlattığını bildirdi. Başsavcılık, yürütülen soruşturma kapsamında maddi gerçeğin her yönüyle açığa çıkarılması amacıyla gereken işlemlerin titizlikle sürdürüldüğünü kaydetti.