Cumhuriyet’in 100. yılına özel 5 liralık madeni paralar tartışma yarattı

Cumhuriyet’in 100. yılına özel 5 liralık madeni paralar tartışma yarattı

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümü için Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından 100 milyon adet basılan 5 liralık madeni hatıra paralar, dün itibarıyla tedavüle girdi. Ancak paraların üzerindeki Atatürk rölyefinin orijinaline sadık olmadığı iddiaları sosyal medyada büyük tepki çekti. Darphane yetkilileri ise iddiaları yalanlayarak, para üzerindeki rölyefin kasıtlı olarak değiştirildiğini açıkladı.

Cumhuriyet’in 100. yılına özel basılan 5 liralık madeni paraların görüntüleri, sosyal medyada paylaşıldıktan sonra kısa sürede gündem oldu. Parayı eline alan veya gören birçok kişi, Atatürk rölyefinin orijinaline benzemediğini, yüz hatlarının farklı olduğunu, saç ve kaş şeklinin değiştirildiğini ileri sürdü. Bazı kullanıcılar, paranın üzerindeki rölyefin Atatürk’e hakaret etmek amacıyla yapıldığını iddia etti. Bazı kullanıcılar ise paranın sahte olduğunu veya basım hatası olduğunu öne sürdü.

Darphane’den açıklama geldi

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, konuyla ilgili olarak bir açıklama yaptı. Açıklamada, paranın üzerindeki Atatürk rölyefinin, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bulunan Atatürk büstünden alındığı, bu büstün de Atatürk’ün 1933 yılında çekilen bir fotoğrafından esinlenerek yapıldığı belirtildi. Açıklamada, “Paranın üzerindeki rölyef, orijinaline sadık kalınarak basılmıştır. Ancak sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, para üzerindeki rölyefin kasıtlı olarak değiştirildiği, yüz hatlarının bozulduğu, saç ve kaş şeklinin oynandığı tespit edilmiştir. Bu durum, paranın basım kalitesiyle ilgili değil, para üzerindeki rölyefin sonradan müdahale edilmesiyle ilgilidir. Bu tür müdahaleler, yasal olarak suç teşkil etmektedir. Konuyla ilgili olarak gerekli yasal işlemler başlatılmıştır” denildi.

Sosyal Yardım ‘Kadınlara 4000 TL Devlet Desteği’ İddiaları: Şartları Neler?
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın kadınlara 4000 TL sosyal yardım desteği

Cumhuriyet’in 100. yılına özel basılan 5 liralık madeni paraların özellikleri ise şöyle:

  • Çapı 28,15 milimetre, kalınlığı 1,70 milimetre, ağırlığı ise 8,25 gramdır.
  • Ön yüzde, dış halkada 8 köşeli Selçuklu yıldızı motifi ve bu motifin dış kontörünün tekrarı kullanılarak derinlik kazandırılmıştır.
  • Ön yüzde, halka ve göbeğin birleşim yerinde ay yıldız, ortada “Türkiye Yüzyılı” logosu, logonun solunda 5 rakamı, altta “Türk lirası” yazısı ve yazının altında “2023” ibaresi yer almaktadır.
  • Arka yüzde, Cumhuriyet’in Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün rölyefi, altta Cumhuriyet’in 100. yılı logosu ve çevrede “Türkiye Cumhuriyeti” yazısı bulunmaktadır.