Çalışma Bakanı Işıkhan’dan milyonları ilgilendiren açıklamalar

Çalışma Bakanı Işıkhan’dan milyonları ilgilendiren açıklamalar

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2024 yılında uygulanacak memur ve asgari ücret zamları, 3600 ek gösterge ve emeklilere ödenecek ikramiyeler hakkında TBMM’de açıklamalarda bulundu. Bakan Işıkhan, memur maaşlarına yüzde 50 civarında, asgari ücrete ise herkesin mutabık kalacağı bir seviyede zam yapılacağını söyledi.

TBMM Genel Kurulu’nda, Türkiye’nin de üyesi olduğu Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Ana Sözleşmesi’nin gereği olan Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi okundu. Tezkerenin Genel Kurul’un bilgisine sunulmasının ardından kürsüye gelen Bakan Işıkhan, Bakanlığının 2024 yılı bütçesine ilişkin konuştu.

Bakan Işıkhan, konuşmasının başında hayatını kaybeden Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez’e Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve milletvekili arkadaşlarına başsağlığı diledi.

GAZZE'YE YAPILAN SALDIRILARI KINADI

Bakan Işıkhan, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını da kınayarak, “Soykırım yapan İsrail’in, artık uluslararası hukuk önünde hesap vermesi gerekmektedir. Türkiye olarak Filistin halkının yanındayız ve haklı davalarını destekliyoruz.” dedi.

Bakan Işıkhan, tezkereye ilişkin bilgi vererek, haziran ayında düzenlenen ILO’nun 111. Uluslararası Çalışma Konferansı’nda, Türkiye’nin de oyuyla 191 Sayılı Güvenli ve Sağlıklı Bir Çalışma Ortamı konulu Uluslararası Çalışma Sözleşmesi ve 207 sayılı Tavsiye Kararı ile Nitelikli Çıraklık konulu tavsiye kararının kabul edildiğini anımsattı.

Işıkhan, “2022 yılında ILO’nun Çalışma Yaşamında Temel İlke ve Haklar Çerçevesi’ne ‘Güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı’ kavramı eklenmiştir. Söz konusu sözleşme ve tavsiye kararı ile öngörülen değişiklik önerileri, teknik ve şekilsel nitelikte olup uluslararası çalışma standartları bünyesinde bütünlük ve netlik sağlamayı amaçlamaktadır.” diye konuştu.

Bakan Işıkhan, “182 sayılı En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Yasaklanması ve Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Acil Eylem Sözleşmesi” ve "187 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliğini Geliştirme Çerçeve Sözleşmesi"nde bahsedilen değişikliklerin kabulü amacıyla Bakanlık tarafından çalışmalara başlandığını belirtti.

Bakan Işıkhan, 111. Uluslararası Çalışma Konferansı’nda kabul edilen ve bir diğer yol gösterici belge niteliğinde olan “208 sayılı Nitelikli Çıraklık konulu Tavsiye Kararının” ise çıraklık kavramına net bir tanım kazandırdığını dile getirdi. Işıkhan, “Bu tavsiye kararı, hakları ve korunmaları da dahil olmak üzere nitelikli çıraklığa ilişkin yüksek standartları belirlemektedir. Bakanlık olarak, çıraklık eğitimini geliştirmek ve yaygınlaştırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.

Bakan Işıkhan, konuşmasının devamında, 2024 yılında uygulanacak memur ve asgari ücret zamları, 3600 ek gösterge ve emeklilere ödenecek ikramiyeler hakkında da bilgi verdi.

YAPILACAK ZAM ORANI

Bakan Işıkhan, memur maaşlarına yapılacak zam oranının yüzde 50 civarında olacağını tahmin ettiğini belirterek, “Memur maaşlarına, 2023 yılı ikinci yarısında gerçekleşen enflasyonun yüzde 6’yı aşan kısmı kadar enflasyon farkı verilecektir. Bu fark, yüzde 15’lik zam oranına ilave edilecektir. Enflasyon verisi 3 Ocak’ta açıklanacaktır. Tahminlerimize göre, memur maaşlarına yüzde 50 civarında bir zam yapılacaktır. Bu zam, memur maaşlarının yanı sıra aile yardımı, çocuk yardımı, toplu sözleşme ikramiyesi gibi ek ödemelere de yansıyacaktır.” dedi.

Bakan Işıkhan, asgari ücret zammı için de açıklamalarda bulunarak, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024 yılı asgari ücretini belirlemek için çalışmalarını sürdürmektedir. Komisyon, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşmaktadır. Komisyondan çıkacak kararın, herkesin mutabık kaldığı bir ücret seviyesi olmasını ümit ediyoruz. Asgari ücret, çalışanların geçim şartlarını iyileştirecek, işverenlerin rekabet gücünü zedelemeyecek, ekonomik büyümeye katkı sağlayacak bir düzeyde olmalıdır.” diye konuştu.

ÇALIŞAN EMEKLİLERE İKRAMİYE

Bakan Işıkhan, 3600 ek gösterge ve çalışan emeklilere ödenecek ikramiyeler konusunda da önemli açıklamalarda bulundu. Işıkhan, “3600 ek gösterge, 15 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecektir. Bu düzenleme ile birinci dereceye gelen tüm kamu görevlilerinin ek göstergesi 3600’e yükseltilecektir. Bu sayede, memur maaşlarına 190 lira ilave edilecek, emekli aylıkları ve emekli ikramiyeleri de artacaktır. Bu düzenlemeden yaklaşık 5.5 milyon kamu görevlisi ve emeklisi yararlanacaktır.” dedi.

Bakan Işıkhan, çalışan emeklilere ödenecek ikramiyelerle ilgili de şunları söyledi: “Çalışan emeklilerimiz, emekli oldukları tarihteki maaşlarına göre ikramiye alacaklardır. Bu ikramiye, emekli aylığından kesilmeyecektir. İkramiye tutarı, emekli aylığının yüzde 10’u kadar olacaktır. Bu düzenleme, çalışan emeklilerimizin gelirlerini artıracak, istihdamı teşvik edecektir.”

Bakan Işıkhan, konuşmasının sonunda, 2024 yılı bütçesinin hayırlı olmasını dileyerek, milletvekillerine teşekkür etti.