Bluesky, mavi kelebek logosuyla sosyal medyada yeni bir dönem başlatıyor

Bluesky, mavi kelebek logosuyla sosyal medyada yeni bir dönem başlatıyor

Twitter’ın kurucu ortağı Jack Dorsey’in öncülüğünde geliştirilen Bluesky, sosyal medya platformu olarak farklı bir vizyon sunuyor. Bluesky, logosunu mavi kelebek olarak değiştirerek, değişimin ve dönüşümün sembolü olduğunu vurguluyor.

Bluesky, 2019 yılında Twitter Inc. bünyesinde başlatılan bir girişim olarak ortaya çıktı. Amaç, birden fazla sosyal ağın, kendi kürasyon ve moderasyon sistemleriyle, açık bir standart aracılığıyla diğer sosyal ağlarla etkileşime girebileceği “merkezi olmayan bir sosyal ağ protokolü” geliştirmekti.

2021 yılında Twitter’dan ayrılan Bluesky, bağımsız bir kamu yararı şirketi olarak kuruldu1 Şirketin CEO’su olarak Jay Graber görev aldı. Twitter’ın kurucu ortağı Jack Dorsey ve XMPP’nin yaratıcısı Jeremie Miller ise yönetim kurulunda yer aldı.

Bluesky, kendi geliştirdiği AT Protokolü (Authenticated Transport) adlı sosyal medya çerçevesi üzerine inşa edildi. AT Protokolü, kullanıcıların kendi verilerini kontrol edebilecekleri kişisel veri depoları kullanıyor. Böylece, kullanıcılar mesaj gönderirken, görünürlüklerini etkilemeden, verilerinin birincil depolanmasını kişisel veri depolarında tutarken, ağlar diğer kullanıcılara dağıtımı üstleniyor.

Bluesky, mikrobloglama odaklı bir sosyal medya platformu olarak tanımlanıyor. Kullanıcılar, 300 karaktere kadar mesaj gönderebiliyor. Twitter’a benzer şekilde, Bluesky’deki mesajlar, kullanıcılara bir haber akışı olarak gösteriliyor. Platform, iOS ve Android için uygulamaların yanı sıra web sitesi üzerinden de erişilebilir durumda.

Bluesky, 2023 yılında beta aşamasında ve kayıt olmak için bir davet kodu gerekiyor. Ancak şirket, genel halka açılma planlarını da paylaştı. Bluesky’nin şu ana kadar yaklaşık 2,6 milyon kullanıcısı bulunuyor.

Bluesky, logosunu da değiştirerek, yeni bir dönemin başladığını duyurdu. Daha önce mavi gökyüzü ve bulutların yer aldığı logo, yerini mavi bir kelebeğe bıraktı. CEO Jay Graber, birçok platform kullanıcısının zaten sosyal ağ sembolü olarak kelebek emojisini kullandığını söyledi.

Bir Resmin Arka Planını Paint veya Paint 3D Kullanarak Nasıl Kaldırılır
Artık üçüncü taraf bir arka plan kaldırma aracı kullanmanıza gerek yok, çünkü Windows’taki Microsoft Paint uygulaması birkaç tıklama ile arka planı kaldırabilir. Benzer şekilde, Paint 3D’de bir resmin arka planını kaldırmak için Sihirli seçim özelliğini kullanabilirsiniz. Bu makalede, bir resmin arka planını kaldırmak için Microsoft Paint veya Paint 3D kullanmayı

Bluesky yönetimi, neden mavi kelebek logosunun tercih edildiğini ise şöyle açıkladı:

“Kelebek elbette uçuyor. Ama daha da önemlisi değişimin ve dönüşümün sembolüdür. Başlangıçta, insanların Bluesky kollarını belirtmek için organik olarak kelebek emojisini kullandıklarını fark ettik. Biz onu sevdik ve yayıldıkça sahiplendik. Kelebek, sosyal medyayı yeni bir şeye dönüştürme misyonumuzu anlatıyor. Kozasından çıkan bir kelebek gibi, açılmaya başlıyoruz. Bluesky’deki gönderiler en başından beri açık protokol yoluyla herkese açıktı, ancak bugün bunları uygulama aracılığıyla herkesin erişimine açık hale getiriyoruz.”

Bluesky, geçtiğimiz hafta da bir başka yeniliği duyurdu. Bluesky gönderileri artık dışarıdan da görüntülenebiliyor. Böylece, Bluesky kullanıcısı olmayanlar da platformdaki içeriklere erişebiliyor.

Bluesky, sosyal medyada yeni bir dönem başlatmayı hedefliyor. Merkezi olmayan, açık ve kullanıcı odaklı bir sosyal ağ olarak, farklı bir deneyim sunuyor. Mavi kelebek logosuyla, değişime ve dönüşüme hazır olduğunu gösteriyor.