Alibaba, Çin’de rekabeti bozduğu gerekçesiyle rekor cezaya çarptırıldı
Çin’de e-ticaret sektörünün lideri olan Alibaba, rekabeti engellediği gerekçesiyle 2,75 milyar dolarlık tarihi bir cezaya çarptırıldı. Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi (SAMR), Alibaba’nın satıcılarına “ikiden birini seçmek” adı verilen bir uygulama ile tek platformda satış yapmaya zorladığını belirledi. Bu uygulama, Alibaba’nın rakipleri olan JD.com ve Pinduoduo gibi diğer e-ticaret platformlarının pazar payını azalttı.
Alibaba, 2018 yılında Türkiye’nin en büyük e-ticaret platformu olan Trendyol’a 728 milyon dolar ödeyerek yüzde 86,5 hissesini satın almıştı. Bu anlamda, Alibaba’nın ödediği antitröst cezası, Trendyol’a yatırdığı paranın beşte birine denk geliyor. Alibaba, Türkiye pazarında da rekabetçi bir konumda bulunuyor.
Alibaba’nın kurucusu ve başkanı Jack Ma, geçtiğimiz yıl Ekim ayında Şanghay’da düzenlenen bir konferansta Çin’in finansal düzenlemelerini eleştirmişti. Bu eleştiriler, Ma’nın sahibi olduğu Ant Group’un halka arzının iptal edilmesine ve Alibaba’ya yönelik antitröst soruşturmasının başlatılmasına yol açmıştı. Ma, uzun süre kamuoyundan uzak kalmış ve Ocak ayında bir video ile ortaya çıkmıştı.
Alibaba, antitröst cezasına ilişkin yaptığı açıklamada, kararı kabul ettiğini ve düzenleyici kurumlarla işbirliği yapacağını belirtti. Şirket, cezanın kendisi için “önemli bir uyarı” olduğunu ve “sosyal sorumluluklarını daha iyi yerine getirmek” için çalışacağını ifade etti.
Alibaba’nın rakipleri olan JD.com ve Pinduoduo ise cezadan memnun olduklarını dile getirdiler. JD.com, Alibaba’nın uyguladığı “ikiden birini seçmek” politikasının kendilerine zarar verdiğini ve 2017 yılında bu konuda şikayette bulunduklarını hatırlattı. Pinduoduo ise, cezanın Çin’de e-ticaret sektörüne daha adil ve sağlıklı bir ortam sağlayacağını umduklarını söyledi.
Alibaba, Çin’de e-ticaret sektörünün yüzde 55,9’luk bir payına sahip. Ancak son yıllarda, canlı yayınla satış yapan Pinduoduo gibi yeni rakipler karşısında pazar payını korumakta zorlanıyor. Pinduoduo, 2020 yılında 788,4 milyon aktif kullanıcıya ulaşarak Alibaba’yı geride bıraktı. Pinduoduo, özellikle düşük gelirli ve düşük seviyeli şehirlerdeki tüketicilerin tercihi haline geldi. Alibaba ise, daha yüksek gelirli ve yüksek seviyeli şehirlerdeki tüketicilere odaklanıyor.