Yılmaz Büyükerşen Kimdir? Yılmaz Büyükerşen Kaç Yaşında, Biyografisi

Yılmaz Büyükerşen Kimdir? Yılmaz Büyükerşen Kaç Yaşında, Biyografisi
Yılmaz Büyükerşen Kimdir? Yılmaz Büyükerşen Kaç Yaşında, Biyografisi

Yılmaz Büyükerşen Kimdir? Yılmaz Büyükerşen Kaç Yaşında, Biyografisi

Yılmaz Büyükerşen, Türk akademisyen ve siyasetçidir. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Anadolu Üniversitesi eski rektörü olarak tanınmaktadır. Ayrıca Türkiye'nin ilk Sinema ve Televizyon Okulu'nun ve Açıköğretim Fakültesi'nin kurucusu olarak da bilinmektedir.

Yılmaz Büyükerşen, 8 Kasım 1937 tarihinde Eskişehir'de doğdu. İlk ve ortaokulu bitirdikten sonra Eskişehir Atatürk Lisesi'nden mezun oldu. Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nden de 1962 yılında mezun oldu.

1966 yılında doktorasını tamamladı. 1968 yılında doçent oldu. Aynı yıl akademi Başkan Yardımcılığına getirildi. 1973 yılında profesör oldu. 1976 yılında Eskişehir İktisadi ve İdari İlimler Akademisi Başkanlığına seçildi. 1980 yılında yapılan seçimlerle yeniden Akademi başkanlığına getirildi.

Yılmaz Büyükerşen, 1971 yılında üniversite kontenjanları dışında kalan gençlere Yüksek Öğretimde imkân ve fırsat eşitliği sağlamak için, İletişim Teknolojisinin eğitimde kullanılmasına ve Uzaktan Öğretim ile buna ilişkin yöntemlerin, Açıköğretim Modeli şeklinde, Türk Eğitim sisteminde yer alması konusunda başlattığı çalışmalarla önemli bir katkı sağladı.

1973 yılında Eğitimin yaygınlaştırılması amacıyla hazırladığı "Türkiye için Açıköğretim Modeli" projesi 1982'de YÖK Kanunu ve 41 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile Açıköğretim Fakültesi olarak, ülke çapında ve Batı Avrupa'nın 6 ülkesi (Almanya, Avusturya, Belçika, Hollanda, Fransa) ile Kuzey Kıbrıs'taki Türkler için uygulamaya konuldu.

Yılmaz Büyükerşen, 1982 yılında Anadolu Üniversitesi rektörlüğüne getirildi. 1987 yılında aynı göreve tekrar atandı. Bu görevinin yanı sıra, 1985 yılından 1993 yılı sonuna kadar "Radyo ve Televizyon Yüksek Kurulu" üyeliği ve kurulun Başkanlığını yaptı.

1992 yılında yapılan Rektörlük aday adayı seçiminde en yüksek oyu alması sonucu tekrar Cumhurbaşkanı tarafından Rektörlüğe atanan Yılmaz Büyükerşen'in bu görevi, YÖK Kanununa ilave edilen "iki dönemden fazla rektörlük yapılamaz" hükmü nedeniyle sona erdirildi. 1993 yılı sonunda Rektörlükten ayrıldıktan sonra, Anadolu Üniversitesi Uzaktan Öğretim Anabilim Dalı Başkanlığının yanı sıra İletişim Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü görevinde de bulundu.

Yılmaz Büyükerşen, öğrencilik yıllarında 1960 yılında Sakarya gazetesinde çalışmaya başladı. Çeşitli gazetelerde muhabirlik, yazarlık, karikatüristlik ve yazı işleri müdürlüğü yaptı. Öğrenci arkadaşları ile birlikte kan bankasına kan satarak elde edilen sermaye ile 1963 yılında Oda tiyatrosunun ve onu takiben 1966 yılında Belediye tiyatrosunun kuruluşunu sağladı.

Türkiye'nin ilk Sinema ve Televizyon Okulu'nun kuruluşunu Eskişehir'de gerçekleştirdi. Akademi Başkanlığı sırasında, öğrencilerin kültürel donanımları için kurduğu atölye, stüdyo ve klüplerde, heykel, grafik, resim, müzik, folklor, film ve fotoğraf çalışmalarına bizzat katılan ve yöneten Yılmaz Büyükerşen, 1970’li yıllarda Türkiye'nin diploma veren ilk "Sinema ve Televizyon Yüksek Okulu'nun kuruluşunu da yine Eskişehir'de gerçekleştirdi.

Yılmaz Büyükerşen, 1999 yılında Cumhuriyet Halk Partisi'nden Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday oldu ve seçimi kazandı. 2004, 2009, 2014 ve 2019 yıllarında yapılan yerel seçimlerde de aynı görevi sürdürmek üzere yeniden seçildi.

Eskişehir'i kültür, sanat, eğitim, spor ve turizm alanlarında geliştiren projeler hayata geçirdi. Kentin simgesi haline gelen balmumu heykeller müzesi, çocuk bilim merkezi, opera binası, kent parkı, sualtı dünyası gibi eserlerin mimarı oldu.

Yılmaz Büyükerşen'in pek çok ulusal ve uluslararası ödülü bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • 1995 yılında UNESCO tarafından verilen "Uzaktan Öğretim Alanında Uluslararası Ödül"
  • 1998 yılında Avrupa Konseyi tarafından verilen "Avrupa Demokrasi Plaketi"
  • 2001 yılında Avrupa Konseyi tarafından verilen "Avrupa Yerel Demokrasi Madalyası"
  • 2002 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen "Basın Özgürlüğü Ödülü"
  • 2003 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından verilen "Yılın Yazarı Ödülü"
  • 2004 yılında Türkiye Belediyeler Birliği tarafından verilen "Yılın Belediye Başkanı Ödülü"
  • 2005 yılında Avrupa Konseyi tarafından verilen "Avrupa Yerel Demokrasi Şeref Diploması"
  • 2006 yılında Dünya Gazeteciler Birliği tarafından verilen "Dünya Barış Ödülü"
  • 2007 yılında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen "Devlet Üstün Hizmet Madalyası"
  • 2008 yılında Uluslararası Lions Kulüpleri Federasyonu tarafından verilen "Melvin Jones Fellow Ödülü"
  • 2010 yılında Avrupa Konseyi tarafından verilen "Avrupa Yerel Demokrasi Onur Madalyası"
  • 2011 yılında Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen "Kültür ve Sanat Büyük Ödülü"
  • 2012 yılında Uluslararası Rotary Kulüpleri Federasyonu tarafından verilen "Paul Harris Fellow Ödülü"
  • 2013 yılında Dünya Belediyeler Birliği tarafından verilen "Dünya Belediyecilik Ödülü"
Özgür Özel’den Bedelli Askerlik Yapanlara “Türkiye’yi sevmiyorlar” diyerek hakaret etti!
Özgür Özel’den Bedelli Askerlik Yapanlara “Türkiye’yi sevmiyorlar” diyerek hakaret etti! Özgür Özel’in bedelli askerlik hakkında yaptığı açıklamalar, hem siyasi hem de toplumsal bir tartışma yarattı. CHP Genel Başkanı, bedelli askerlik yapan vatandaşlara “Türkiye’yi sevmiyorlar” diyerek hakaret ettiği gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti tarafından sert bir şekilde eleştirildi. Özel, daha