Miskin Ne demek TDK? Miskin anlamı ve kime denir?

Miskin Ne demek TDK? Miskin anlamı ve kime denir?
Miskin Ne demek TDK? Miskin anlamı ve kime denir?

Miskin Ne demek TDK? Miskin anlamı ve kime denir?

Miskin kelimesi, Arapça'dan Türkçe'ye geçmiş bir kelimedir. TDK'ya göre miskin, çok uyuşuk, tepkisiz, cüzzamlı veya âciz anlamlarına gelir.

İslam dininde ise miskin, yoksulluk ve fakirlik çekmekten akıl yürütemeyen veya hareketsiz kalan kişi demektir.

Miskinler, zekât, fitre, sadaka gibi yardımların hak sahipleri arasında sayılır.

Miskin Kelimesinin Anlamı ve Kullanımı?

Miskin kelimesi, Türkçe'de pek çok anlama gelen ve farklı bağlamlarda kullanılan bir kelimedir. Miskin kelimesinin kökeni Arapça'dır ve sükûnet kökünden türemiştir.

Miskin kelimesi, Arapça'da hiç veya yeteri kadar malı olmayan, zelil, zayıf anlamlarına gelir.

Miskin kelimesi, Ârâmîce, Süryânîce, İbrânîce ve Habeşçe gibi dillerde de benzer şekillerde yer alır.

TDK'ya göre miskin kelimesi, sıfat olarak kullanıldığında, çok uyuşuk, hoş görülemeyecek durumlar karşısında tepki göstermeyen, cüzzam hastalığına tutulmuş veya âciz, zavallı anlamlarına gelir.

Miskin kelimesi, halk ağzında da uyuşuk, tembel, zavallı, hastalıklı, özellikle cüzzamlı kişiye de denir.

İslam dininde ise miskin kelimesi, dinî bir terim olarak kullanılır. Miskin, yoksulluk ve fakirlik çekmekten düşünemeyen, akıl yürütemeyen veya hareketsiz kalan kişi anlamına gelir.

Miskin, tembellikten farklı olarak, uzun süre yokluktan dolayı hareketsiz kalan ve bu durumdan kurtulma yolu bulamayan kişidir⁴. Miskinlik, imkanların artması durumunda ortadan kalkan bir özelliktir.

Miskin kelimesi, Kur'an'da tekil olarak on bir, çoğul olarak (mesâkîn) on iki yerde geçer.

Bu âyetlerde miskinlerin gözetilmesi, maddî yönden desteklenmesi ve yedirilmesi övülüp mağfiret sebebi sayılmış, haklarının verilmesi istenmiş, mahrumiyet içinde bırakılması ve doyurulmasının özendirilmemesi nankörlerin ve cehennemliklerin tutumları arasında zikredilmiş, onlara yardımdan kaçmak için gizlice ürün devşirmeye kalkışanların başına gelen ibretlik felâket anlatılmış, büyük bir suç işlemiş olsalar da kendilerine yapılagelen iyiliğin durdurulmasının yanlışlığı belirtilmiş, mirasın bölüşülmesinde hazır bulunanlarının bundan nasiplendirilip gönüllerinin alınması tavsiye edilmiştir.

Hadislerde de miskin sözcüğünün âyetlerdekine benzer anlam ve bağlamda sıkça kullanıldığı görülür.

Fitre, nafaka, vakıf, vasiyet, nezir, cizye gibi konularda bazı hak ve sorumlulukların belirlenmesi açısından miskinin tarifi ve meskenet ölçüsünün tesbiti önem taşımakla birlikte özellikle zekâtta hak sahiplerini sayan âyette (et-Tevbe 9/60) fakirlerle miskinlerin beraber anılması iki kelimenin anlamı hakkında geniş tartışmalara yol açmıştır.

Bu tartışmalarda, ulemânın büyük çoğunluğu fakirlik ve meskeneti zayıflık/düşkünlük sıfatı bakımından ortak, ancak ya yoksulluk derecesi veya nitelik açısından farklı saymaktadır.

Miskin kelimesi, günlük hayatta da pek çok şekilde kullanılmaktadır. Miskin kelimesi, tembellikle aynı şekilde kullanılmakla birlikte, doğrusu miskinlik tam olarak tembellik şeklinde kabul edilmemektedir.

Tembellik kendi iradesiyle hareketsiz kalma durumu olurken miskinlik ise uzun süre zorluk sıkıntı halinden hareketsiz kalma durumu olarak farkı ortaya çıkmaktadır.

Miskin kelimesi, eski zamanlarda yoksul kimseler için kullanılan bir terimdir.

Miskinlik halinde kişinin başına elinde olmadan gelişen olaylar neticesinde bir muhtaçlık söz konusu olmaktadır.

İslam dininde yoksullara ve miskinlere sadaka ve hayır yapılması emredilmiş ve bu tür insanların potansiyellerinin de ortaya çıkması amaçlanmıştır.

Miskin kelimesi, Türkçe'mizin zenginliğini gösteren ve farklı anlamlara gelen bir kelimedir. Miskin kelimesinin anlamını ve kullanımını bilmek, dilimizi daha iyi anlamamızı ve doğru kullanmamızı sağlar. Miskin kelimesi, hem dilimizin hem de dinimizin kültür mirasının bir parçasıdır.