Halvetiye Tarikatının Kurucusu Niyazi Mısri Hazretleri Kimdir?
Halvetiye Tarikatının Kurucusu Niyazi Mısri Hazretleri Kimdir?
Tasavvuf tarihimizin önemli isimlerinden biri olan Niyazi Mısri hazretleri, Halvetiye tarikatının Mısriyye kolunu kurmuş, şiirleriyle ve eserleriyle vahdet-i vücud anlayışını yaymıştır.
9 Mart 1618'de Malatya'da doğan Niyazi Mısri, ilim öğrenmek için Mısır'a gitmiş, burada Kadirî şeyhine bağlanmıştır. Daha sonra Abdülkadir Geylani'nin rüyasında kendisine zahir ilmini bırakıp tarikat ilmini aramasını söylemesi üzerine Mısır'dan ayrılmış, Suriye ve Anadolu'da çeşitli şehirleri gezmiştir.
İstanbul'da Halveti şeyhi Ümmi Sinan'a intisap eden Niyazi Mısri, onun halifesi olmuş, Uşak, Çal, Kütahya ve Bursa'da irşad faaliyetinde bulunmuştur. Kadızadeliler hareketinin etkisiyle aleyhine çıkan dedikodular nedeniyle Limni adasına sürülen Niyazi Mısri, burada 15 yıl çileli bir hayat yaşamış, 16 Mart 1694'te vefat etmiştir.
Türkçe ve Arapça manzum ve mensur on ciltten fazla eseri bulunan Niyazi Mısri, aruz ve hece ölçüsüyle yazdığı şiirlerinde Nesimi, Fuzuli ve Yunus Emre'nin etkisinde kalmış, vahdet-i vücud görüşünü benimsemiş ve savunmuştur.